BIÇIMLEME ARAÇLARI
Bir hücrenin yada alanin biçimlenmesi için araç çubugundaki dügmelerden yararlanildigi gibi, Biçim menüsündeki komutlardan, araç çubugundaki dügmelerden veya kisa yol tuslarindan da yararlanilir. Hücreleri Biçimlendir penceresine;
a ) Biçim menüsünden Hücreleri Biçimlendir seçenegi,
b ) Farenin sag tusu-Hücreleri Biçimlendir,
c ) CTRL+1 kisa yol tuslari ile ulasilabilir.
1 ) Sayi sekmesi
Sayilarin biçimlendirildigi sekmedir. Burada sayilarin ondalik sayi uzunluklari, para birimleri yada tarih biçimleri gibi özellikleri ayarlanir. Önce kategori kutusundan bir sayi kategorisi seçilir. Buradan seçilen kategoriye göre, Örnek kutusu ve altindaki seçenekler bölümü degisir. Örnek1; Yazdiginiz her sayinin sonunda TL olmasini istiyorsaniz Para Birimi kategorisi seçilmelidir. Örnek2; Telefon numaralarini girerken her numaranin basina “0-264”girilmesi isteniyorsa istege uyarlanmis kategorisine geçin ve (0-264-### ## ## ) yazin. Örnek3; sayi bilgilerinin yaninda Adet, Metre, Kilo, tane gibi metinler isteniyorsa Tür kismina (# “metin” ) yazilmalidir.
2 ) Hizalama Sekmesi
Hücre içindeki hizalamalarin ve yön ayarlarinin yapildigi yerdir.
Yatay:
Seçilen hücrelerin yatay hizalamalari ayarlanir. Genel sayilarin saga, metinlerin sola yaslanmasini saglar. Sol, orta ve sag,seçenekleri ise verilerin hizalamasini saglar. Iki yana yasla, veriler bir satirdan fazla olduklarinda hücrenin iki tarafina da yaslamak için, dagitilmis, seçili hücreleri birlestirir, verileri seçilen alanin ortasina yerlestirir.
Dikey:
Üst, orta ve alt verilerin dikey hizalamasini, Iki yana yasla verilerin üst ve alt sinirlarini hizalamak için kullanilir.
Metni kaydir:
Bir hücre içinde satirli yazilar elde etmek için kullanilir. Bu özellik verilerin hücre disina çikmasini engeller. Veya Alt+Enter tuslari da kullanilabilir.(ilk satir yazildiktan sonra Alt+Enter tuslari kullanilir ve 2.satira geçilir )
Uyacak sekilde daralt:
Seçili alandaki hücrelerin genisliklerine ve yazi tipi büyüklükleri göre otomatik olarak ayarlanir.
Hücreleri birlestir:
Seçili hücreleri tek bir hücre haline getirmek için kullanilir. Bu özelligin bir diger yolu da Biçimlendirme Araç Çubugunda yer alan (Birlestir-Ortala ) simgesidir.
3-4-5 )
Yazi tipi sekmesi & Kenarlik & Desenler
Yazi Tipi sekmesinden seçili alan içindeki verilerin yazi tipi, boyutu, rengi gibi özellikler ayarlanir. Kenarlik sekmesinden ise seçili alanlarin çizgi stilleri, renkleri ve uygulanacak kenarlar ayarlanabilir. Desenler sekmesinden ise hücrelerin zemin rengi (dolgu ) degistirilir. Bu islemler Biçimlendirme Araç Çubugundan da yapilabilir. Ayrica seçili simgeleri üst simge veya alt simge olarak degistirmek içinde bu seçenek kullanilir.
6 ) Koruma sekmesi
Bu sekme girilen verilerin yanlisliklada olsa degistirilmemesi gereken durumlarda kullanilabilir. Örnegin tablonuzdaki verilerin degistirilmesini ve formüllerin görüntülenmesini istemiyorsunuz. Bunun için; önce koruma uygulanacak alan seçilmelidir. Biçim-Hücreler...-Koruma seçenekleri kullanilir. Kilitli onayi kaldirildiginda koruma o hücreler için iptal edilecektir. Gizli onaylanirsa seçili alan içindeki verilerin ve formüllerin görüntülenmesi engellenecektir.Ancak bu islemlerin geçerlilik kazanabilmesi için bu islemler yapildiktan sonra Araçlar menüsünde yer alan Koruma-Sayfa korumasi komutlari uygulanmalidir.
Açma & Degistirme Parolasi:
Belgenizin diger kullanicilar tarafindan görüntülenmesini istemiyorsaniz belgenize açma parolasi vermeniz gerekmektedir. Bunun için; Dosya - Farkli Kaydet – Araçlar - Genel seçenekler seçenekleri kullanilmalidir. Gelen iletisim kutusuna verilecek parola yazilir ve onaylandiktan sonra belge yeniden kaydedilir. Not: Ayni islem Araçlar menüsündeki Seçenekler – Güvenlik sekmesinden de yapilabilir.
0 Yorum:
Yorum Gönder