8 Mayıs 2007

Microsoft PowerPoint

Microsoft Powerpoint programi ile birlikte slayt gösterilerinde kullanilmak üzere görsel ve isitsel olarak sunu tasarimi gerçeklestirilir. Herhangi bir toplantida veya seminerde kullanilmak üzere konuyu özetleyici bilgi veren sunular bu program ile hazirlanir. Bir sunu belli sayida slaytlardan olusur.

Diger bir ifadeyle her bir ekranini slaytlar olusturur. Bu nedenle sunu olusturmanin temeli sunuda yer alacak slaytlarin yazilmasi ve biçimlenmesidir.

Powerpoint programinda sunu hazirlamak için önce asagidaki 4 seçenekten birinin seçilmesi gerekmektedir;

• Akilli Içerik Sihirbazi: Sunuyu olusturan slaytlarin biçim ve içerik olarak konulara göre hazir olarak yer aldigi ve kullanicilarin aynen veya degistirerek kullanabilecekleri slaytlar hazirlar. Daha profesyonel sunular hazirlamak için kullanilir. Bu seçenek size hazirlanacak sunu hakkinda soru sorarak yardimci olmaya çalisir.

Tasarim Sablonu: Sunuyu olusturan slaytlarin biçim olarak hazir oldugu ancak içerik ve düzen olarak kullanici tarafindan yaratilacak bir sunu hazirlama yöntemidir.

Bos Sunu: Dogrudan sunuyu olusturan slaytlarin içerik ve biçim bakimindan kullanici tarafindan hazirlanacagi bir sunu hazirlama yöntemidir. Burada önceden hazirlanmis 24 adet bos sunu vardir. Bu yöntem daha uzun zaman alir ve daha ayrintilidir.

Varolan Sunuyu Aç: Kullanici tarafindan daha önceden hazirlanan bir sunu açmak için bu seçenek kullanilir.

ANIMASYON

Canlandirma, slayt içinde yer alan metin ve nesneleri belli bir düzende hareket ettirmek ve degisik sesler çikarmaktir. Powerpoint'te canlandirma 2 sekilde yapilir. Birincisi Slayt Gösterisi menüsünde yer alan Önceden Belirlenmis Animasyon seçenegidir. Digeri ise Özel Animasyon seçenegidir. Önceden belirlenmis animasyon seçenegi hazir bir takim etkilerin seçilen slayta uygulanmasidir.

Önceden Belirlenmis Animasyon:
Slayt dosyalari üzerindeki islevlerin canlandirilmalarinda bir degisiklik yapmak için kullanilir. Öncelikle hangi nesnenin canlandirilmasi degistirilecekse o nesne seçilir. Daha sonra Slayt Gösterisi menüsünden Önceden Belirlenmis Animasyon seçenegi kullanilir.

Özel canlandirma:
Özellikle slayt üzerindeki resimlerin parçalanip hareketlendirilmesi ve daha ayrintili animasyon uygulamak için kullanilir. Özel animasyon uygulamak için Slayt Gösterisi-Özel Animasyon menüsü veya Farenin sag tusu- Özel Animasyon seçenekleri kullanilir. Ayrica Powerpoint sunu dosyalarindaki slayt görüntülerinde ses ve hareket efektleri kazandirmak içinde kullanilir.

Gösteriyi Görüntüleme:

• Slayt gösterisi menüsündeki Gösteriyi Görüntüle seçenegi,

• F5 tusu,

• simgesi

Slayt geçisi: Powerpoint sunulari birden fazla slayt görüntüsü içerebilir. Bu slayt gösterileri arasinda geçisi saglamak için Slayt Gösterisi menüsünde yer alan Slayt Geçisi seçenegi veya Slayt Siralayicisi görünümündeyken farenin sag tusundan da Slayt Geçisi seçenekleri kullanilir. Buradaki Efekt bölümünde slaytlarin arasindaki geçis türü ve zamanlamasi, bunlara ek olarak ses efekti ayarlamasi yapilmaktadir.

Tasarim sablonu uygulamak:
Daha önceden hazirlanmis olan standart sunu sablonlarindaki renk ve tasarimlarin çalisilan sunu dosyasi üzerine yansitmak için "Biçim" menüsündeki Tasarim Sablonu Uygula veya Standart Araç çubugundaki Ortak görevler dügmesinde yer alan Tasarim Sablonu Uygula seçenegi kullanilir.

Komut dügmeleri

Powerpoint'te hazirlanan sunu dosyalari üzerine bazi islevleri yerine getirebilmek için komut dügmeleri kullanilabilir. Slayt Gösterisi menüsünde yer alan Komut Dügmeleri seçildiginde buradaki komut dügmelerinden biri seçilebilir.

Bu seçim yapildiktan sonra Komut ayarlari iletisim kutusundan bu dügme için bir islev tanimlamasi yapilir. Bu islev 2 farkli yöntem ile gerçeklestirilebilir. Bunlar fare tiklamasi ve fare ile dügmenin üzerine gidilmesi yöntemleridir. Bu dügmelerle bir program dosyasi çalistirilabilir, slaytlar veya sunular arasinda köprüde kurulabilir.

Zamanlama Provasi

(resim var ) Slaytlar arasinda geçis sürelerini ayarlamak için kullanilan bir slayt gösteri seçenegidir. Slayt gösterisi menüsünde yer alan Zamanlama Provasi seçenegi kullanilarak yapilir. Prova çubugunda 3 tane dügme bulunur. Bunlar; Yinele- Duraklat-Sonraki seçenekleridir.
Share:

0 Yorum: