10 Mayıs 2007

IAPC (Anında Açılabilir PC)

Microsoft’un ACPI ( Advanced Configuration and Power Interface) Gelişmiş Güç Yönetimi yazılımı ile bilgisayarlar bir televizyon kadar hızlı açılıp kapatılabiliyor. Aslında bu sistemde bilgisayar tamamen kapanmıyor, bilgisayarda o anda bulunan bütün bilgiler RAM de toplanıp saklanıyor. İşlemci, fan, monitor, ekran kartı, klavye gibi diğer bütün arabirimlerdeki enerji kesilerek bilgisayarın, 3W gibi az enerjiyle her an çalışabilir duruma geçmesi sağlanıyor. Gerekli ayarlamalar yapıldığı taktirde de klavye, mouse, modem, network kartı aracılığı ile de bilgisayar, 7-10 sn gibi kısa sürede açılıyor. Böylece bilgisayarınızın açılması için uzun süre beklemiyorsunuz.

Peki bilgisayar üzerinde yada işletim sisteminde hangi ayarlamaları yapmalı, hangi katları kullanmalı?

Kullanacağınız ekran kartı ve diğer kartların bu desteği veriyor olması gerekiyor. Bunun için anakartın kullanım kılavuzundaki test edilmiş kartların listesine bakabilirsiniz. Örneğin BX2000 anakartı ile Creative 3D Blaster Banshee ve Creative PCI 64 ses kartını birlikte kullanabilirsiniz.

İlk önce anakart üzerinde bir jumper ayarı varsa bunu aktif hale getirmeniz gerekiyor.

Anakartın BIOS setup ayarlarına girerek Power Management menüsünden Suspend to RAM seçeneği aktif hale getirilir.

Daha sonra işletim sisteminizi yani Win98’i ACPI desteği ile kurmanız gerekiyor. Bunu “Setup /p j” yada “Kur /p j” şeklinde Win98’i kurarken yapabilirsiniz. Ya da Win98 niz kurulu ise Control Paneldeki Sistem iconu seçilir. Device Manager’a seçilerek Plug and Play BIOS özelliklerine girilir ve sürücü güncellemesi yapılarak ACPI sürücüsü yüklenir.

Bütün bu ayarları yaptıktan sonra Power düğmesinden rahatlıkla makinanızı bir TV kadar hızlı açıp kapatabilir ve böylece teknolojinin nimetlerinden faydalanmanın keyfini yaşayabilirsiniz
Share:

0 Yorum: